Las Palmas - Nederlandse Informatie Gran Canaria

Ga naar de inhoud
Las Palmas
 
Achter de kathedraal vind je het centrum van het artistieke leven van de Canarische Eilanden. CAAM of het Atlantische Centrum voor Moderne Kunst geeft onderdak aan een collectie kunstwerken van internationale artiesten in een prachtig, gerenoveerd 18de -eeuws huis met drie verdiepingen.
 
In het hartje van Vegueta, de oude stad van Las Palmas, vormt de kathedraal een van de belangrijkste punten van de stad. Het gebouw wordt beschouwd als een van de voornaamste religieuze gebouwen van de Canarische Eilanden. Werken aan de huidige structuur begonnen in 1500 volgens ontwerpen van de architect Don Diego Montaude, die later opgevolgd werd door Juan de Palacio. De kathedraal werd in 1570 afgewerkt en helemaal gerenoveerd in de 18de eeuw.
Dit was lang de enige kathedraal in de Canarische Eilanden, tot de La Laguna Kathedraal werd opgericht in 1819.
 
Het Huis van Christoffel Columbus is een toonbeeld van wat Gran Canaria op het gebied van architectuur te bieden heeft. Het heeft rijkelijk versierde ingangen, prachtige balkons, grote open binnenhoven en plafonds in houtsnijwerk.
Dit paleis was ooit de officiële residentie van de gouverneurs van het eiland. Christoffel Columbus zou hier in 1492 verbleven hebben terwijl een van zijn schepen gerepareerd werd. Het gebouw werd in 1777 heropgebouwd en sinds 1952 vind je hier een permanente collectie, alsook een bibliotheek en studiecentrum. Je ziet er tal van precolumbiaanse artefacten, en voorwerpen verbonden met Columbus en de geschiedenis van de ontdekkingsreizen.
 
In het Triana-district vind je niet alleen kleine winkeltjes, maar ook het Casa-Museo Pérez Galdós. Hier leer je schrijver Benito Pérez Galdós kennen, wiens sociaalrealisme wordt vergeleken met Charles Dickens en andere literaire zwaargewichten.
 
Een ander cultureel hoogtepunt van het Triana-district is het Museo Poeta Domingo Rivero. Dit museum, gewijd aan het leven en werk van dichter Domingo Rivero, bevindt zich in het huis waar hij woonde tot 1929. Ben je de Spaanse taal wat machtig? Dan is het zeker interessant om eens te informeren naar welke evenementen en lezingen er op het moment van je bezoek plaatsvinden.
 
Op Plaza de las Ranas, een schaduwrijk, mooi plein, vind je twee fonteinen in de vorm van kikkers. Rondom het plein vind je nóg meer prachtige historische gebouwen. Dit is de perfecte plek om even uit te rusten in de schaduw en de sfeer van de stad op te snuiven.
 
Castillo de Mata, het ‘kasteel des doods’, is misschien niet het meest majestueuze gebouw, maar het biedt wel een fascinerende blik op de geschiedenis van de stad, het eiland en de Canarische Eilanden in het algemeen.
 
Tot 1997 werd het gebouw gebruikt als logies voor het Spaanse leger. In 2015 werd het toegankelijk voor het publiek. Er is een museum met vondsten van archeologische opgravingen in de buurt.
 
Zin om meer van Gran Canaria te zien dan enkel Las Palmas, maar weinig tijd? Dan kan je een daguitstap maken die je laat kennis maken met enkele unieke steden en dorpen van het eiland. Informatie van Reisroutes.be


Plaza de Santa Domingo, het hart van de oude stad
Plaza de Santa Domingo is een goede startplaats om Vegueta te beginnen verkennen, de oudste buurt van Las Palmas de Gran Canaria. Het is een plek van vrede en rust in deze bruisende stad, en je vindt er de oudste kerk van de stad. De kerk werd bovenop een vroegere kapel gebouwd. Ooit stonden hier ook een klooster en een tuin. Het plein werd rond 1841 aangelegd.

Het Museo Canario en pre-Spaans Gran Canaria
El Museo Canario is een van de interessantste musea van Gran Canaria. Je vindt er een indrukwekkende collectie voorwerpen en artefacten uit de prehistorie, afkomstig van de inheemse bevolking van het eiland. Dit is de grootste collectie voor-Spaanse objecten van de Canarische Eilanden, uit de periode tussen 500 v.C. tot de 15de eeuw.

Het Castillo de Mata
Het eerste kasteel op deze plek werd in 1577 gebouwd met een ronde toren. Deze constructie werd door de Nederlandse Armada vernietigd, en heropgebouwd toen de Nederlanders werden verslagen. Het kasteel kreeg toen zijn huidige naam. Er werden later nog stukken aangebouwd, waaronder enkele grootse uitbreidingen in 1780.

  • Bewonder kunst in het CAAM
  • De indrukwekkende kathedraal van Las Palmas
  • Het Huis van Christoffel Columbus (Casa de Colón)
  • Winkeltjes en het Casa-Museo Pérez Galdós
  • Poëzie in het Museo Poeta Domingo Rivero
  • Kikkers op de Plaza de las RanasTerug naar de inhoud